‘Fem-nos amics!’ la campanya de la Fundació Althaia que reverteix en qualitat

0
8

La Fundació Althaia posa en marxa una campanya que, sota el lema ‘Un gest que val per dos. Fem-nos amics!’, s’adreça a les persones, empreses i entitats perquè facin donacions recurrents, organitzin actes solidaris o facin altres col·laboracions de manera periòdica. Implicar-se en la salut és una experiència enriquidora per a la persona que dona, que, a la vegada, reverteix en la consecució d’uns serveis sanitaris de qualitat.
Des que es va posar en marxa, l’any 2017, la Unitat de Mecenatge de la Fundació Althaia ha tirat endavant diversos projectes gràcies a la col·laboració i generositat de la ciutadania i del teixit empresarial i associatiu del territori. Ara fa un pas endavant i vol crear una comunitat de col·laboradors estables que participin en les accions i en els projectes solidaris de la institució. Per aquest motiu posa en marxa una campanya que, sota el lema “Un gest que val per dos. Fem-nos amics!”, s’adreça a les persones, empreses i entitats perquè facin donacions recurrents, organitzin actes solidaris o facin altres col·laboracions periòdiques, com, per exemple, participar en el voluntariat.
Mitjançant aquesta iniciativa es vol reconèixer les persones, empreses i entitats que al llarg d’aquests últims sis anys han estat col·laboradors fidels d’Althaia participant de manera recurrent en les activitats de participació i mecenatge de la institució. Ara formaran part dels amics d’Althaia. L’objectiu és també aconseguir que aquells que s’han implicat puntualment ho facin de manera regular, així com atraure nous col·laboradors estables que entrin a formar part de la nova comunitat. Amb totes aquestes col·laboracions serà possible engegar nous projectes que permetin la consecució d’uns serveis sanitaris de màxim nivell.
La directora de comunicació i participació de la Fundació Althaia, Antònia Raich, comenta que “és una forma continuada de col·laborar. Abans eren campanyes puntuals i n’estem molt agraïts, però ens limitava una mica a l’hora de voler tenir continuïtat”.
Entre les fites més destacades que s’han assolit gràcies a la solidaritat del territori hi ha el nou Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia; poder mantenir l’activitat dels Pallapupas, que reverteix en el benestar dels usuaris; la posada en marxa de la ressonància magnètica pediàtrica humanitzada; el finançament de projectes de recerca, i també programes de suport al malalt oncològic, com la marxa nòrdica i d’altres. El projecte de mecenatge més immediat serà renovar els espais on s’atenen els infants i joves, que ha de permetre tenir al nostre territori un servei de pediatria de primer nivell.
El nom de la nova campanya conté diversos simbolismes. Juga amb la paraula “amics”, un terme que evoca reciprocitat i assiduïtat que està íntimament vinculat a valors fonamentals com l’amistat, la solidaritat, el compromís i el respecte. Per a la campanya s’ha creat un logotip que incorpora la paraula AMIKS amb la grafia K. D’aquesta manera, es vol connectar amb el concepte “kilòmetre 0”, ja que els projectes que es desenvolupen són de proximitat i tenen el territori com a beneficiari directe. També s’ha optat pel plural. Així, la S final es vincula als conceptes solidaritat i salut.
La nova comunitat d’amics busca el benefici de totes les parts, ja que la implicació de la ciutadania en la salut és una experiència enriquidora que afavoreix el benestar de la persona que col·labora i, a la vegada, reverteix en la consecució d’uns serveis sanitaris de més qualitat. Alhora, amb les campanyes de mecenatge es fa promoció de la salut.
Les persones, empreses i entitats que vulguin fer una donació recurrent o bé organitzar un acte o esdeveniment solidari de manera periòdica poden escollir el programa de mecenatge al qual volen destinar la seva aportació. En aquests moments, hi ha oberts els projectes de Pediatria, d’Oncologia i Hematologia, Ictus i altres malalties neurològiques, Recerca i Cooperació internacional.
Com explica Raich, “anirem creant més projectes. Els donatius es poden veure i repercuteixen en els pacients i en la societat. És palpable. El projecte infantojuvenil seguirà sent molt important. Una unitat especial amb nens que estan ingressant mesos i cal humanitzar-ho més i millor. És un projecte ambiciós. Les ressonàncies magnètiques infantils i pediàtriques ja es fan a la Fundació Althaia. Un gran avenç, ja que no cal desplaçar-se. Volem fer nova l’àrea de neonatologia, ja que l’actual és obsoleta, i tota l’àrea de l’hospital de dia de pediatria que també volem que es faci de gran qualitat”.
Hi ha l’opció de fer una donació al projecte que més ho necessiti. A l’apartat Col·labora de la pàgina web d’Althaia se’n pot consultar tota la informació.
Totes les empreses, entitats i persones que es facin amics d’Althaia rebran un distintiu acreditatiu, que serà vigent mentre mantinguin el suport. A més, estaran al dia de les novetats vinculades a la institució i de les activitats solidàries que es portin a terme. Sempre que ho sol·licitin, rebran un certificat de donació per poder obtenir els beneficis fiscals corresponents. “Va dirigit a particulars i a empreses”, diu Raich”. “T’has de comprometre a fer una col·laboració mínima de 50 euros l’any”.
El 1994 entra el terme “mecenatge”, que es va ampliar el 2002, es va tornar a ampliar el 2014 i ara. “El 2010 els beneficis fiscals d’empreses i particulars van ser de 215 milions d’euros. El 2018 gairebé 400 milions d’euros i el 2021 més de 600 milions d’euros”, diu Jordi Puigdellivol, expert en assessorament fiscal.
“Els amics poden promoure iniciatives que cada any organitzen actes per captar fons. Caminades, sopars benèfics, jocs de taula… aquest compromís de promoure accions forma part dels amics. La deducció de micromecenatge arriba al 80 % per a les empreses i particulars”, comenta Raich.
En aquest sentit, fer una donació és una manera de pagar impostos de proximitat, que es destinen a projectes que per al donant són de valor. Per exemple, d’una donació de 150 euros, en la declaració de la renda se’n recuperen 120 en forma de desgravació fiscal. A més, s’està tramitant un projecte de llei que potencia encara més el paper del mecenatge. Quan entri en vigor, el donant podrà augmentar encara més les deduccions fiscals.
A l’apartat Col·labora de la pàgina web d’Althaia se’n pot consultar tota la informació, però cal destacar que “s’ha aprovat el Projecte de llei al Congrés de diputats i queda pendent l’aprovació del Senat. És una modificació de la Llei del 2002 respecte a les donacions. S’amplia el concepte de donatiu, que no és només donar diners, sinó també dos conceptes nous, com són la cessió de béns mobles i immobles, i aquí l’empresa que ho cedeix es podrà deduir les despeses que li porten, i s’amplia al concepte de contraprestació de serveis com assessoria, publicitat, etc. Un tercer factor és que els donatius no han de tenir contraprestació, però ara es considera que si la contraprestació no és rellevant, segueix sent donatiu”, explica Puigdellivol.
A més de contribuir en la millora de la salut de les persones, entrar a formar part de la comunitat d’amics també fomenta el desenvolupament de la recerca i el creixement socioeconòmic del territori. També pot ajudar les empreses a desenvolupar la seva responsabilitat social corporativa i avançar en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). ●

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí